Categories
keramieklessen Raku

Raku bakken

We hebben al een paar keer raku kunnen bakken sinds het begin van het schooljaar. De te bakken voorwerpen hadden we op voorhand geglazuurd. Het is altijd even afwachten of het weer meezit. We bakken immers in open lucht. Bij mooi weer hoefden we enkel de oven te installeren en we konden beginnen bakken. Gemiddeld kunnen we 3 keer na mekaar bakken tijdens de 3 uren van de les.

We hebben witte en turquoise glazuren gebruikt en gespeeld met het contrasterende zwart. Waar de klei niet gedekt is door het glazuur wordt hij zwart door de rook.

Els heeft ook de techniek “decoreren met paardenhaar” met succes uitgeprobeerd. Op een hete pot die net uit de oven komt laat je paardenhaar vallen zodat het in de pot schroeit en een mooie rooktekening achterlaat.op de klei. Zo krijg je telkens een heel uniek resultaat.

Wat is raku?

Raku is een baktechniek van Japanse oorsprong.
De werkstukken worden nog gloeiend uit de oven gehaald en in een met zaagsel gevuld vat ondergedompeld. Als het zaagsel ontbrandt door de hitte van de gloeiende klei, wordt het vat gesloten. De werkstukken blijven een tiental minuten uitroken. De klei kleurt zwart op de plaatsen die niet door het glazuur bedekt zijn. Omdat de gebakken voorwerpen op een hoge temperatuur plots enorm afkoelen ontstaat er een thermische schok. De klei en het glazuur reageren elk op hun manier op de afkoeling en het glazuur barst uit elkaar in kleinen haarvaatjes. Zo ontstaat er een mooi patroon van fijnen barstjes over de hele pot. Door de pot een tijdje in het vat met brandend zaagsel te houden, vullen de barstjes inde galzuur zich ook met zwarte rook en vallen ze nog meer op. Er wordt vaak met sterk contrasterende kleuren gespeeld bij raku. Vaak gebruikt men een wit glazuur dat sterk contrasteert met de zwarte kleur van de gerookte klei.

dscf1486