Over Keramika

Het keramiekatelier van Françoise Busin in Lievegem (Waarschoot), nabij Gent

Het keramiekatelier

Keramika is een keramiekcentrum in Lievegem, waar je terecht kan voor keramieklessen en workshops pottenbakken. Keramika werd opgericht in 2014 door keramiste Françoise Busin, die in samenwerking met een aantal andere docenten een totaalprogramma wil aanbieden voor iedereen die gepassioneerd is door klei.

Bij Keramika kunnen zowel beginners als gevorderden terecht voor professionele begeleiding op maat. Je kan er wekelijks les volgen of je inschrijven voor een tijdelijke keramiekworkshop.

Bij Keramika kan je leren draaien, decoreren en glazuren. We exploreren verschillende technieken om te bakken: steengoed en raku. Alle docenten zijn ervaren draaiers. We beschikken over 13 Shimpo draaischijven.

Creativiteit, vormgeving en eigenheid staan centraal.

Je kan gebruiksvoorwerpen maken (borden, kommen, schalen, ...) of voor expressie kiezen: bij ons ben je vrij om je persoonlijke objectieven te bepalen in afspraak met je docent.

glazuren atelier keramika

Het Keramika Team

Françoise buisn - keramika keramiekcentrum Lievegem

Françoise Busin

oprichter en docent

Françoise Busin is al 30 jaar professionele keramiste en heeft 25 jaren ervaring in het lesgeven. Ze leerde al honderden mensen draaien en glazuren. Tal van haar leerlingen zijn op hun beurt professionele keramisten of docenten geworden. Françoise is gespecialiseerd in ambachtelijke keramiek voor dagelijks gebruik en in grote stukken opbouwen. 
Na haar master in filosofie volgde ze een professionele keramistenopleiding bij Jean Pierre Wagner en aan de Academie van Gent.

Website: www.keramiekbusin.be

privésessie keramiek - teambuilding - vrijgezellen

Bram de Jaeger

docent

Bram De Jaeger volgde zijn eerste workshop pottendraaien bij Bo Filarski en was meteen verkocht. Hij wierp zich op het draaien en ging in de leer bij  Erik du Chatenier, een professionele pottenbakker in Frankrijk. Hij volgde les bij Françoise Busin en aan de Academie van Gent ( decoratieve technieken).

Lieve Goemaere

Docent

Lieve Goemaere heeft haar eerste cilinders leren draaien bij Anima Roos. Door haar kreeg ze 15 jaar geleden de microbe van de keramiek te pakken. Ze volgde workshops bij Sylvie Ingels, Fernand Everaert en Rudy Delanghe. 
Ze heeft lessen gevolgd bij Françoise Busin en aan de academie van Eeklo en Waarschoot. 

Ze maakt serviesgoed met een ziel, voorwerpen die je graag aanraakt en die de essentie van de klei laten zien.

Sarah Verwilst

Docent

Sarah leerde draaien kennen in de vrije academie Gent en bij Sylvie Ingels. Ze had de microbe meteen te pakken. Tijdens een periode in het buitenland kreeg ze de kans om samen te werken in het atelier van Guilherme Toledo. Ze werkt graag met natuurlijke kleuren en wil vooral dat de natuurlijke aard van de klei naar buiten komt.

KERAMIEKLESSEN EN WORSKHOPS IN HET ATELIER

Hoe verloopt de les?

Beginners en gevorderden zitten samen in dezelfde groepen. Ik weet uit ervaring dat op die manier iedereen sneller leert: de beginners kunnen kijken naar die die al ervaring hebben en deze op hun beurt leren door zelf uitleg te geven.

Als beginner leer je de basistechnieken door een paar oefeningen te maken. Aan de hand van een checklist van vormen en decoratietechnieken  kan je je vooruitgang aftoetsen. Eens je een stap onder de knie hebt vraag je je docent om de volgende stap uit te leggen. Zo leer je meer vormen maken en groter draaien.

Als gevorderde ontwikkel je je eigen stijl met de ondersteuning van je docent. Die geeft je feedback en uitdagingen! Al veel cursisten na hun opleiding bij Keramika zijn professioneel begonnen met een productielijn of met les geven. Heel wat blijven zelf naar de les komen om verder van de ondersteuning te genieten.

Na het maken komt het kleuren: je leert glazuren op verschillende manieren op je potten aanbrengen en creatief ermee omgaan. Er zijn een dertigtal kleuren. Als het weer het toelaat en in afspraak met de groep kunnen we raku bakken.

Bakken en glazuren

Het bakken en glazuren van de gemaakte voorwerpen is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld. We werken met een forfait : in veel ateliers is de prijs berekend per kilo, maar het vraagt veel tijd om alles te wegen en telkens te vereffenen. Om tijd te besparen vragen we een vast bedrag van 40€ aan de beginners en 60€ aan de gevorderden voor de bakkosten van het eerste kwartaal. Voor die prijs mag je alles bakken en glazuren wat je in het atelier draaide en afdraaide. Je kan ook kiezen om thuis te bakken en géén bakkosten te betalen.

Exclusieve voordelen voor de leden van Keramika

KORTING 
ON LINE CURSUS

Je krijgt ook 5% op de aankoop van de online cursus "Van Klei tot Kom" van Françoise Busin ism De Cursist.

LIDKAART 5%

Je krijgt een lidkaart van Keramika waarmee je 5% korting krijgt bij de grootste  keramiekwinkels : Colpaert, Willems, A3 en de Koploper. 

VOORRANG

Je krijgt voorrang om in te schrijven bij de workshops die we organiseren.

En je kan jaar na jaar verder inschrijven om de lessen te volgen.

TENTOONSTELLEN

Je kan deelnemen aan onze jaarlijkse tentoonstelling.